Loading...

İZOLASYON&YALITIM NEDİR?

İZOLASYON&YALITIM NEDİR?

İZOLASYON&YALITIM NEDİR?

Binanın dışını ve içini ses, nem, sıcaklık, su ve soğuğa karşı korumak için alınan tedbirlere izolasyon yani yalıtım denir. Buna bir nevi binanın içi ile dışının arasına bariyer koyma işlemi de denilebilir.

Doğru bir teknikle yapılan yalıtım, yaşam kalitenizi ve konforunuzu artırmanın dışında can ve mal güvenliğinizi de sağlar.  Binaya uygulanan yalıtım; enerji israfını, hava ve gürültü kirliliğini engeller. Yalıtımlı binalarda enerji tasarrufu sağlanır ve yalıtımsız binalarla mukayese edildiğinde yaklaşık %50 oranında daha az enerji kullanılır. Bu da hem sizin hem de ülkemiz için maliyeti hafifletir.

Çoğu yalıtım sorunun temelinde, bina inşaat hâlindeyken gerekli malzemelerin yeterli düzeyde ve doğru bir şekilde kullanılmaması yatmaktadır. Bu tarz binalar da sayı olarak oldukça fazladır. Örneğin su kaçaklarını engellemek için çatı, havuz ve balkonlarda yalıtım işlemi uygulanır. Sıcaklık kayıpları, tesisat sorunları günlük hayatınızı size zehir edebilir. Bu yüzden binanızın izole edilmesi gerekir. Belirtilen sorunlara karşı yalıtım yapma dışında başka bir alternatif bulunmamaktadır.

Yalıtım uygulanan binalar uzun ömürlü olur, aynı zamanda daha yaşanabilir ve kullanışlıdır. Yalıtım uygulamasındaki temel hedef, yaşam alanınızda istenmediğiniz olumsuz durumları ortadan kaldırmak ya da bu durumu en aza indirgemektir.

 

YALITIM DÜNYASINDAN SON HABERLER

  • Devletimiz de yalıtım konusunda duyarlı ve bu yüzden binalarda ısı yalıtımını teşvik eden “Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi” çalışmaları yaparak başvuru almaya başladı. Çünkü hazırlanan raporlara göre binalardaki yetersiz yalıtımlar yüzünden 18 milyar dolara varan bir israf söz konusu. Bu kredi paketinin detaylarını araştırarak sunduğu avantajlardan da faydalanabilirsiniz.
  • Isı yalıtımı için öncelikle yalıtım firmalarıyla “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ne uygun olarak yalıtım sözleşmesi yapılması gerekiyor. Konutlarda yapılan ısı yalıtımı sayesinde %60’a varan bir tasarruf yapılması mümkün. Ülkemizde enerjinin %33’ü binaların enerjisi olarak kullanılıyor. Dünyamıza zarar veren sera gazı üretiminin kaynağı en büyük oranda konutlar ve binalar. Enerji ihtiyacı bakımından Türkiye dışa bağımlı bir ülke. Bu sebepledir ki yalıtım tercih ve teşvik ediliyor. Günümüzden geleceğe aldığımız bu yolda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği günümüzün ve geleceğimizin en önemli konularından birisidir.
  • Antalya ve çevresindeki yalıtımın daha çok soğutma üzerine yapıldığı ama bu uygulamaların tasarruf sağlayacak şekilde yapılmadığı görülmekte. Binalarda uygulanacak doğru yalıtımla insanların soğuma için harcadığı paranın %40’ı ceplerinde kalacaktır.
  • Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 19 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak değişti. Yeni düzenlemeye göre ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 cm’ye, Ankara’da 9 cm’ye; çatılarda ise İstanbul’da 14 cm’ye, Ankara da ise 18 cm’ye çıkarıldı. Ayrıca kaplamalı yalıtım camı üniteleri ile ısı yalıtım değerleri iyileştirilen pencere kullanımları da hem enerji hem de para tasarrufu için artacak. Yalıtım için harcadığınız para süreç içerisinde millî ekonomiye geri dönüyor.
  • Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde yalıtım kalınlığının artmasının inşaat maliyetlerine etkisinin oldukça az olduğu görülmüştür. İklim krizine dur demek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için sera gazlarını engellemenin yollarından biri de yalıtımdır.
  • Ülkemizin enerji limitlerinin gelişmiş ülkeler seviyesine gelmesi için yalıtıma önem vermek gerekiyor. Çünkü enerjide dışa bağımlılığı önlemenin yollarından biri de yalıtımlı binalardır.
  • Günümüzde artık ECOSER teknolojisi ile doğal maddelerden üretilen ve içerisinde renklendirici ve kimyasal madde bulunmayan dost yalıtım ürünleri ile çevre dostu yalıtım uygulamaları yapılmaktadır.
  • Nüfusun artması ve geniş ailelerin parçalanması ile bina ihtiyacı her geçen gün artmakta. Bu ihtiyacı giderirken binaların enerji tasarrufunu da sağlamak gerekiyor. Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler doğaya olan borcunu enerji tasarrufu ile karşılıyor. Günümüzde kullanılan fosil yakıtlar, nükleer enerjiden daha fazla dünyamıza zarar vermektedir. Binalara uygulanan ısı yalıtımı sayesinde nispeten enerji tasarrufunun yanında kirliliğin de önüne geçilmektedir.
  • 2020 yılında imzalanan Su Yalıtımı Yönetmeliği Kılavuzu’na göre binaların ısı, su, tesisat, yangın ve ses yalıtımlarının çatıdan tabana kadar denetlenmesi gerekiyor. Bu yönetmelik, tüm yapı unsurlarını içermektedir.
  • 17 Ağustos 1999’da meydana gelen büyük depremden sonra anlaşıldı ki binaların depreme karşı dayanıklılığını sağlamak için binalara su yalıtımının uygulanmasının önemi tamamen fark edildi. Çünkü su yalıtımı, binanın ömrünü uzatır ve binayı depreme dayanıklı hâle getirir. Ülkemizde hâlâ su yalıtımı yapılmamış milyonlarca bina bulunmaktadır.
  • Su yalıtım uygulamalarından olan BTMSeal Purea; sıcak uygulamalı, yüksek mekanik ve kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır. Çok hızlı bir şekilde kürlenir ve hibrit poliürea esaslı bir su yalıtım uygulamasıdır.  Bu uygulamada aşınma ve basma dayanımı oldukça yüksektir.
  • Clever Su Yalıtım Sistemleri; yeşil çatılar gibi çevrece önem arz eden projelerde buharlaşma yoluyla ısı kazanımını azaltır, sıcak bir hava olduğunda da soğuk tutmayı başarır. Sızdırmaz ve elastik oluşu, maliyet verimliliği sağlaması sayesinde her geçen gün talebin arttığı bir sistemdir. Görülen o ki bu sistem, inşaat dünyasının yıldızı olmaya doğru yol almaktadır.
  • Su yalıtımında, doğru malzemeyi seçmek insan hayatı kurtaracak öneme sahiptir. Yeni yayınlanan Su Yönetmeliği ile binalarda sağlıklı su yalıtımı çözümlerini doğru bir şekilde ve kaliteli malzemelerle uygulamayı önemsiyoruz.
  • Türkiye’nin bacasız sanayisi olan turizmin gelişmesinde bu alana hizmet eden binaların müşteri memnuniyetini sağlaması, konforlu ve huzurlu olması için yalıtımlarının eksiksiz ve doğru şekilde yapılması gerekir. Turizm sektörünün ekonomik çıkarlarını korumak ve ülkemizi dünya standartlarında temsil etmek için tesislerde yalıtım uygulaması büyük önem taşımaktadır. Bu alandaki teknik alt yapının en önemli unsuru yalıtımdır. İlk yatırım maliyeti yüksek görünse de hizmetveren süreç içerisinde bu parayı tasarrufla kazanır ve daha sonra kâra geçer. Tadilat masrafları da bir o kadar az olur.

Bina veya yapının su korozyonuna karşı korunması ve suya dayanıklı hâle getirilmesi için yapılan izolasyon çeşididir. Binanın dışında kalan çatı, balkon, teras, havuz ve asansör kuyuları gibi bölümlere uygulanmaktadır. Bu alanların yüzeyleri kaplanarak korunaklı hâle getirilir. Su izolasyonu, yaşam konforunu artırır. Binanın ömrünü uzatır, yağmur ve su gibi etkenler yüzünden aşınmasını engeller. Su izolasyonunu yaptıracağınız firma, işinde kesinlikle profesyonel olmalı ve kalitesiz malzemeden kaçınmalıdır. Firmamız, bu konuda uzman bir ekiple çalışmaktadır. Çünkü su izolasyonu; hayatı olumsuz etkileyen ve ciddi sorunlara yol açan, mutlaka dikkate alınarak ihmal edilmemesi gereken bir konudur.

NİÇİN SU İZOLASYONU YAPTIRMALISINIZ?

  • Bina veya yapınızın dayanıklılığı ve ömrü uzar. Dolayısıyla yapı, depreme de dayanıklı hâle gelir.
  • Rutubet, nem, küf, kötü koku gibi oluşumları engeller.
  • Olumsuz hava koşulları (sel, şiddetli yağış, kar sızıntıları vb.) veya korozyon ihtimaline karşı binanızı koruyarak suyun içeri girmesini engeller.
  • Sadece binanın içinde değil bina dışındaki bölümlerde de nem ve kokuyu engeller.
  • Yaşam konforunuzu artırır.
  • Binanın yapısı içerisindeki tesisat bölgelerinin zarar görüp koku ve kir yapmasını engeller.
  • Bina içinde bir alt kata akacak su sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz.